Думата „cortado“ идва от думата „cortar“, която на испански означава “режа”. Кортадото е правилно наречено така, защото млякото е предназначено да “прорязва” еспресото. След създаването си в баския регион на Испания, тя става популярна и в района на Галисия, северна Португалия и стига чак до Куба.
Кортадото съдържа малко или никаква пяна, което е основната характеристика на повечето испански напитки. Фактът, че кортадото няма много пяна, е това, което позволява на млякото да прорязва еспресото, като се смесва възможно най-гладко. Резултатът? Вкусна комбинация от мощно, здраво еспресо с кремообразно, леко мляко.
Как да направим Кортадо?
Изключително лесна рецепта за правене, тя може да се превърне в любимата ви напитка.
Нужно е само 2 дози еспресо, същото количество топло мляко и захар по избор.
Препоръчваме ви да използвате кафе на зърна, които са предварително смлени.
Използвайте по-голяма чаша 150-200 мл, за да може да има достатъчно място за двете дози еспресо и млякото.
След като еспресото е готово, бавно изсипете топлото мляко и се стремете консистенцията да е 1:1.
Може да се използва както краве мляко, така и бадемово и кокосово. Въпрос на вкус!
Насладете се на тази напитка, без която испанците не могат и следете нашият блок за още рецепти. “Voila!”