Вашата количка е празна

Продължете с пазаруването

6 стъпки как да направим перфектното Espresso?

6 стъпки как да направим перфектното Espresso?

Еспресото е един от най-известните приноси на Италия към света. Напитката, която обикновено се определя като удоволствие, а не като обикновено кафе, е важна, почти ритуална част от деня за повечето италианци. Родното място на еспресото се намира в северната част на Италия, където през 1884 г. Анджело Мориондо от Торино получава първия патент за „нова парна машина за икономично и мигновено приготвяне на кафеена напитка“. В началото на 20-ти век следват безброй нови патенти и проекти на други компании.

 

Наименованието еспресо произлиза от бързото или експресно приготвяне на напитката. И когато ви сервират страхотно еспресо, вие го разбирате веднага. Плътните, сложни, контрастиращи сладки и горчиви вкусове ясно показват, че това е чудесен процес за извличане на максимален аромат на кафето. Всъщност еспресото е в основата и на други популярни напитки, като капучино, лате и макиато. Това го прави основна част от преживяването при пиене на кафе по целия свят.

 

Как се приготвя еспресо?

Общият процес на получаване на кафето включва вливане на вряла вода в смляно кафе. При еспресото този процес е още една стъпка напред, по-точно 9 атмосфери напред. С помощта на специални машини водата под високо налягане преминава през кафеената смес, която е защитена от филтър, за да се избегне попадането на гранули кафе в напитката. При този силен процес се използва голямо налягане, за да се получи висока степен на екстракция, т.е. гъста течност с високо съдържание на кафе на прах за единица обем вода. Освен това има и прекрасна пяна или Crema, която се образува на повърхността на добре пресованото еспресо. Този красив златист слой пяна е най-привлекателната и вкусна характеристика на напитката.

 

За да приготвим чудесно еспресо, първо трябва да се придържаме към няколко основни насоки:

– Времето за екстракция трябва да е около 25-30 секунди.

– В зависимост от цедката ви за еспресо, количеството смляно кафе, което се използва за екстракция, е около 8-10 грама.

– Резултатът от екстракцията трябва да бъде изстрел на еспресо от 25-35 ml.

 

Вашата машина, размерът на мляното кафе, профилът на изпичане и други параметри оказват голямо влияние върху резултата от вашето еспресо. Например един проблем, с който се сблъскахме неколкократно в началото, беше, че кафето се смилаше много фино и след това се натискаше с твърде голяма сила, което по същество създаваше запушване. Отне ни известно време да разберем как работи нашата машина и как можем да създадем перфектната чаша с нея.

 

Запомнете, че сервирането на отлично кафе изисква практика, както всеки друг занаят.

Следвайте тези стъпки, за да приготвите перфектната чаша еспресо:

 

Класическо

Деликатно Еспресо

100% Арабика
Цени от: 14.50  лв.
Традиционно

Златиста Крема

50% Арабика / 50% Робуста
Цени от: 11.90  лв.
(2 клиентски отзива)
Изненадващо

Мощно Събуждане

30% Арабика / 70% Робуста
Цени от: 11.90  лв.
Нетрадиционно

Много Енергично

20% Арабика / 80% Робуста
Цени от: 10.80  лв.

 

Стъпка 1: Чаша

Загрейте една чаша, като я изплакнете с гореща вода. Това ще запази за по-дълъг период от време температурата на вашето вкусно, златисто еспресо.

 

Стъпка 2: Филтър и цедка

Уверете се, че филтърът и цедката са чисти и сухи. Това е основният ви инструмент за извличане на страхотно кафе, така че трябва да е безупречен.

 

Стъпка 3: Смилане и дозиране

Професионалистите използват скала, за да гарантират, че перфектното еспресо може да бъде възпроизведено. Големината на смилане също е изключително важна, тъй като тя влияе драматично върху вкуса на кафето. Правилото е, че недостатъчно смляното кафе ще има кисел вкус, а прекалено смляното ще бъде горчиво. Чудесна алтернатива е калибрирана мелница по заявка, която ще ви гарантира постоянни резултати при смилане и дозиране.

 

Стъпка 4: Натискане

Натъпчете кафето, за да осигурите правилното му разпределение. Точно както при изпичането на плътен сладкиш, искате да избегнете образуването на въздушни джобове. Тази стъпка е от решаващо значение и трябва да се извършва внимателно. Уверете се, че тампонът ви е прав, приложете достатъчен натиск и отстранете внимателно, за да оставите повърхността равна. Можете да се върнете с тампера, за да го завъртите и да изравните кафето.

 

Стъпка 5: Почистване и изплакване

Почистете повърхността на метала и околностите на филтъра и цедката, за да се уверите, че в чашата не попада смляно кафе.

 

Стъпка 6: Извлечете еспресото

Готови сте да използвате всичките си знания, за да натиснете бутона и да започнете да извличате вкусно, изпълнено с аромат еспресо. След като изминат 25-30 секунди, извадете чашата и сервирайте веднага. Следвайте указанията, споменати по-горе, и прецизирайте смилането, за да постигнете желания резултат.

 

След като приготвите вкусно еспресо, е време да изхвърлите използваното кафе и да почистите оборудването си, за да сте готови за следващото еспресо! Надяваме се, че пътуването ви е харесало. Останете на линия за още невероятно съдържание за кафе.

ОБИЧАТЕ ЛИ КАФЕ?

Разбирайте винаги първи за най-новите ни кафета, оферти, съвети за приготвяне, рецепти и новини от печене и произход.

С натискането на бутона Абонирай се вие се съгласявате да се регистрирате за получаване на имейли на Qze Coffee. Няма да споделяме вашите данни с никого и можете да се отпишете по всяко време.