В тази статия ще обясним разликите между кафе на зърна Арабика и Робуста. Ще обсъдим разликите във вкуса, цената и отглеждането, преди да завършим с някои конкретни съвети за покупка. Нека започнем.
Арабика:
Кафето Арабика е безспорният крал в света на кафето. По-голямата част от кафето, произвеждано и изнасяно по света, е кафе Арабика по една проста причина: повечето хора предпочитат вкуса му. Но какво всъщност представлява кафето Арабика?
Какво се крие в името?
Кафето Арабика и Робуста е част от едно и също биологично семейство, но е различен растителен вид. Всеки от тях се разделя допълнително на по-специфични сортове. Арабиката има два основни сорта, наречени Typica и Bourbon. Има приблизително еднакво разпределение между кафето Арабика Typica и кафето Bourbon, но обикновено кафето Bourbon е малко по-сложно и с повече нюанси.
Аромат
Най-честият въпрос, който повечето хора задават, е какъв е вкусът на Арабика? Отговорът на този въпрос е труден, тъй като понятието „Арабика“ включва много различни видове кафе, които могат да се отглеждат в много различни условия.
Като цяло кафето Арабика се смята за по-гладко и сладко от кафето Робуста и често има шоколадови и плодови нотки. Един от най-привлекателните аспекти на кафето Арабика е, че то естествено няма остър, горчив вкус – нещо, което не може да се каже за кафето Робуста.
Пазарен дял
Международната организация за кафе изчислява, че около 60 % от световното кафе е Арабика. Може би ще се изненадате, че този дял е толкова близък до равенството, тъй като Арабика е категоричен победител в категорията вкус, но поради други съображения това не е толкова просто.
Деликатен
Арабиката е по-деликатен вид от Робустата. Малките промени във времето могат да имат драматично въздействие върху добивите и здравето на Арабика. Фермерите поемат известен риск, когато отглеждат кафе Арабика, тъй като някои непредвидени обстоятелства могат лесно да унищожат реколтата им.
Плюсове
- По-добър вкус
- Шоколадови и плодови нотки
- Добре се вписва в едносортовото кафе
Недостатъци
- По-малко плътно от Робуста
- По-скъпо за производство и закупуване
Робуста:
След прегледа на Арабиката може да си помислите, че Робустата е по-лоша, но това не е така. Наистина за повечето хора Робуста няма толкова добър вкус като Арабика, но това не е цялата история. Робуста съставлява 40% от световното производство на кафе по три основни причини.
Чудесно за смески
Робуста се използва в смеси, в които не се акцентира върху характеристиките на един-единствен произход. По-суровите и горчиви вкусове на Робуста не са толкова неприятни, когато Робуста съставлява само малка част от кафето в пакета. Всъщност смелият и силен вкус на Робуста може да подсили вкуса на сместа и в някои случаи да я направи по-добра.
Еспресо
Друга причина, поради която Робуста успява да задържи почти половината от производството на кафе в света, е, че тя е по-добра за еспресо. Свещеният граал на еспресото е каймакът, а Робустата произвежда каймак по-добре от Арабиката. Повечето почитатели на еспресото желаят кремообразна и гладка текстура на кафето си, а използването на Робуста в смесите за еспресо улеснява получаването на тази вкусна пяна.
Устойчивост
От гледна точка на земеделието Робуста е значително по-лесна за отглеждане и поддържане. За разлика от кафето Арабика, зърната Робуста могат да се справят с широк спектър от климатични условия и да устоят на болести много по-лесно. Това са атрактивни характеристики, които превръщат Робуста в много по-сигурен избор за земеделските производители, чието препитание зависи от добива на реколтата.
Съдържание на кофеин
Този показател може да бъде положителен или отрицателен, в зависимост от причините, поради които пиете кафе. Кафето Робуста има по-високо съдържание на кофеин от кафето Арабика, което го прави чудесен начин да увеличите количеството кофеин в сместа. Някои компании за кафе произвеждат смеси, които са специално разработени за високо съдържание на кофеин, което почти винаги изисква известно количество Робуста в сместа.
Плюсове
- По-добър каймак
- Добавя аромат към сместа
- По-евтино
Недостатъци
- Вкусът е значително по-суров и горчив
Арабика срещу робуста: Коя е най-подходяща за вас?
Трудно е да се отговори на този въпрос, ако не познавате личния си вкус, но можете да използвате някои общи правила при избора между двете сортове.
Ако харесвате кафе от един произход и обичате да сравнявате и съпоставяте кафе от различни региони, ще искате най-вече 100% кафе Арабика. По-гладкият вкус на Арабика е много по-изразен в кафето с единичен произход, където вкусът на Робуста е забележимо по-горчив и неприятен.
За еспресо или домашна смес можете да изберете 100% кафе Арабика или смес от Арабика и Робуста. Често срещано погрешно схващане е, че кафето с какъвто и да е процент Робуста е с по-ниско качество и има по-лош вкус от сместа от 100% Арабика. Особено при еспресото е желателно да има известно количество Робуста в сместа, за да се подобри производството на каймак.
Заключение
Надяваме се, че този преглед на кафето Арабика и Робуста ви е харесал. Общоприетото схващане, че кафето Арабика е по-добро, е донякъде вярно, но се надяваме, че сега вече сте по-добре запознати със сложността на сравнението. Кафето Робуста е по-лесно за отглеждане от фермерите и има своето място в смесите за еспресо, но арабиката винаги ще бъде най-добрият избор за едносортово кафе, тъй като е по-деликатна и приятна за пиене сама по себе си.