Моката представлява кафе, шоколад и пухкава пяна от мляко. Звучи просто, нали?
Е, оказва се, че има още няколко детайла, от които ще се нуждаете, за да усъвършенствате своята домашна мока.
Тази статия за домашно приготвена Мока трябва да ви предостави необходимите инструменти не само за обикновена сутрешна чаша сладко кафе, но и някои съвети за създаване на шедьоври, които могат да се видят в луксозни кафенета.
От какво точно се нуждаете?
Половин чаша пяна от мляко (виж как да я направиш максимално пухкава тук)
2-4 супени лъжици шоколадови стърготини/какао на прах
1 чаена лъжица захар
Как точно да подобрим кафето?
Прясно кафе на зърна: Винаги се опитвайте да използвате прясно сварено кафе и се уверете, че кафето ви на зърна е такова!
Ароматен шоколад: Вземете си хубаво какао на прах или любимото си шоколадово блокче, което ще ви осигури богат вкус. Избягвайте евтините шоколадови сиропи, тъй като те няма да осигурят същия естествен вкус.
Направете го по свой вкус: Не всеки има еднакви предпочитания към кафето или шоколада, така че е изключително важно да опитате разнообразие от различни съставки, за да намерите това, което кара вкусовите ви рецептори да подскачат от радост!
Нека разгледаме вариантите на шоколада
Какао на прах или шоколад: какви са разликите?
Какаото всъщност е по-чиста форма на шоколад, тъй като е направено главно от какаови твърди частици, които го правят като цяло по-богат от неговия шоколадов аналог.
Шоколадът, от друга страна, е направен от две основни съставки, какаови частици и какаово масло. Какаовите частици са основно това, което задвижва вкуса, а какаовото масло е това, което придава на шоколада неговата богата текстура.
Какаото на прах съдържа по-богат шоколадов вкус с по-малко от гладката текстура, осигурена от шоколада.
А кое е по-добре да се използва в Моката?
Това е труден избор и зависи от вашите шоколадови предпочитания. Ако търсите вкус на тъмен шоколад, който ви дава богат вкус, тогава какаото на прах е по-добрият избор. Въпреки това, ако търсите по-копринена текстура с по-фин шоколадов вкус, тогава шоколадът е най-добрият вариант.
Нека да разгледаме другата страна на напитката- кафето
Какви са разликите в печеното кафе?
Леко печено – Въпреки че често се смята, че леко печеното има най-малко кофеин, всъщност има най-високо съдържание на кофеин, както и най-силен вкус. Леките печени също обикновено имат по-остър вкус и са малко по-сухи.
Средно печено – Средно печено е най-често консумираното и е между тъмно и светло печено по отношение на нивата на кофеин. Те се пекат при по-висока температура от лекото печене и осигуряват по-пълен вкус.
Тъмно печено – Тъмното печено има най-малко количество кофеин и има по-опушен вкус поради по-дългия период на печене, през който преминава.
А какъв тип печено кафе върви най-добре в мока?
Ако сте любител на кофеина и искате да изпитате силен вкус на кафе във вашата мока, тогава по-леко изпечено е чудесен избор.
От друга страна, ако търсите по-лек, по-опушен вкус и искате шоколадът да бъде по-скоро движеща сила във вашия вкус на мока, тогава тъмно печено е по-добрият вариант.
Каква е рецептата за Мока
Сега, след като сте избрали своя шоколад/какао на прах и любимото си печено кафе, е време да научите рецептата за мока. Еспресото е ключово при направата на Мока (и други напитки разбира се). Нека видим как да направим Мока с еспресо машина и без такава.
Предварително пригответе еспресо с вашата машина. Използвайте по-голяма чаша, за да добавите другите съставки.
В отделна чаша за кафе добавете шоколада към вашето мляко и ги загрейте в микровълнова фурна на интервали от 30 секунди (Ако не търсите горещо мока, тогава няма да ви трябва горещо мляко и можете да добавите шоколада към вашето кафе директно и добавете млякото накрая).
След всеки 30 секунди период на микровълнова фурна разбърквайте сместа от мляко и шоколад. След като вашата шоколадова и млечна смес се комбинират до консистенцията по ваш вкус, добавете я към кафето, разбъркайте и се насладете!
Как да направим кафе без еспресо машина?
Най-лесния метод, който ще ви докара вкуса на еспресо, е италианската кафеварка.
Напълнете дъното на кафеварката с вода точно до отвора. По време на приготвяне, водата ще заври и ще бъде изтласкана нагоре през кафето.
Използването на фино смляно кафе извлича богатите, пълни вкусове, които правят еспресото толкова популярно. Запълнете филтъра на кафеварката плътно.
Затворете кафеварката и я сложете на котлона. Оставете отворен капака и наблюдавайте как кафето “бълбука” през отвора.
Когато струята кафе започне да става светлокафява, премахнете от котлона и затворете капака. Оставете да престои няколко минути, преди консумация!
Как да направим Мока Лате
Разбъркайте шоколада и прясно свареното кафе в голяма чаша. След това загрейте млякото в микровълнова или на фурна. След като млякото се затопли, трябва да го разпените, тоест го разбийте или използвайте Фреска преса (нашият любим метод). Изсипете вашето разпенено мляко в шоколадовото кафе.
Един от начините да направите вашета Мока малко по-изискана е да добавите бита сметана и малко шоколадови стърготини отгоре.
Ако сте в настроение за алкохолна добавка, можете да добавите доза Бейлис за малко допълнително удоволствие.
Търсите празнична почерпка? Сложете стръкчета прясна мента от в шоколадовата черна напитка, за да се насладите на прохладен ментов вкус.