Домашните машини за еспресо са като автомобили. Има икономични модели и има модели за тези, които “нямат проблем с парите” . Но независимо от вашата домашна настройка, усъвършенстването на едно еспресо отнема време и търпение.
Ето препоръчаните от нас стъпки за перфектно еспресо:
Стъпка 1:
Използвайте чиста, суха кърпа, за да избършете старателно портафилтъра, така че да не съдържа утайка от кафе и остатъчни масла.
Стъпка 2:
Препоръчваме да претеглите кафето. Колко кафе използвате зависи от размера на филтъра. В повечето случаи той е между 14 и 18 грама. Уверете се, че знаете какво имате и използвайте кантар, за да претеглите дозата си за точност.
Стъпка 3:
Направете плътно кафе. Не оставяйте празнини във филтъра.
Стъпка 4:
Хванете тампера и натиснете силно кафето в портафилтъра. Използвайте достатъчно натиск, за да уплътните утайката от кафе в шайба.
Стъпка 5:
Внимателно поставете портафилтъра и се уверете, че е поставен плътно в груповата глава. Изтеглете еспресото до целевото тегло – около 2,5 пъти теглото на смляното кафе. Стартирайте таймера едновременно с еспресото.
Стъпка 6:
Изхвърлете утайката от кафе и почистете добре!