Методът за приготвяне на кафе с Френска преса е изключително популярен. Той дава здрава и плътна структура на кафето, но изисква точност при приготвяне.
След като разберете правилната температура на водата, съотношението на течността към утайката и колко дълго да варите кафето си, вие сте на път да направите незабравимо кафе чрез този метод.
Ако пиете кафе и си падате по дълги кафета, френската преса може да е перфектната за вас.
Нека да разгледаме стъпките за кафе чрез френска преса:
Стъпка 1: Загряване на френската преса
Загрейте френската преса, като я напълните с гореща вода. Независимо дали имате класическа стъклена френска преса или модел от неръждаема стомана, тази стъпка ще гарантира, че френската ви преса остава топла по време на целия процес на приготвяне – гарантирайки, че ще получите всички вкусни аромати в чашата си. Температурата е ключова за приготвянето на добро кафе!
Докато чакате около 30 секунди да се загрее водата, можете да смелите кафето си. Тъй като френската преса е метод на приготвяне с мляно кафе.
Стъпка 2: Добавяне на кафето
Не забравяйте да измерите едро смляното кафе! Правилното съотношение кафе към вода е един от ключовете за направата на кафе, независимо от метода на приготвяне. Използвайте около 15 грама вода за всеки грам кафе. Ето някои полезни съвети, които да имате предвид, когато измервате:
Един милилитър вода тежи точно един грам, така че ако използвате кантар, можете да измерите всичко наистина лесно, като поставите топлата вода върху кантара, преди да налеете.
Можете също така да измервате водата си в мерителна чаша. Просто се уверете, че използвате последователно едни и същи лъжички за кафе всеки път и ги измервайте по един и същи начин.
Стъпка 3: Първо наливане на водата
За идеалното кафе от френска преса ще ви е необходим таймер, така че подгответе един. Излейте вода, гарантирайки, че тя равномерно ще покрие кафето. Това равномерно заливане ще направи вкуса на кафето по-балансиран и вкусен. Може да забележите, че кафето бълбука в горещата вода. Това помага за отделянето на газове като въглероден диоксид от кафето, което след това позволява на останалата вода, която наливате, да проникне напълно в утайката и да извлече всички тези вкусни неща по-равномерно. Оставете водата да подейства своята магия и изчакайте, докато таймерът покаже 30 секунди, преди да продължите.
Стъпка 4: Допълване с вода и разбъркване
Напълнете съда до края с гореща вода и разбъркайте леко кафето. Не трябва обаче да разбърквате прекалено силно, защото това ще разбърка смилането и ще ускори екстракцията, което може да освободи някои горчиви вкусове. Поставете капака върху френската преса и натиснете буталото малко надолу, така че мрежестият филтър да докосва горната част на горещата вода, което също ще помогне да запазите цялото потопено. Не натискайте докрай.
С Френската преса можете сами да избирате колко силно да става кафето ви като всеки път използвате съотношение с повече кафе и по-малко вода или обратно. В някои дни може да се насладите на по-леко кафе, а в други на по-силно. Ако кафето изглежда твърде силно за вас, просто добавете малко вода към готовата чаша.
Стъпка 5: Изчакване
Когато таймерът покаже четири минути, вашето кафе е готово за пиене! Накрая можете да натиснете буталото за кафе докрай, докато утайката от кафе се събере на дъното. Внимавайте да не натискате твърде силно -по-добре е да натискате внимателно, за да не разбъркате прекалено едро смляното кафе, което може да доведе до няколко изключително горчиви вкуса, които се появяват в свареното ви кафе.
Грубата сила при натискане няма да направи вкуса на кафето по-добър.
Вече сте готови с вашето кафе! Дори и да не искате да изпиете цялото кафе веднага, опитайте се да не оставяте излишно количество във вашата френска преса за по-късно. Въпреки че буталото е чудесно за изливане на напитката, то не отделя напълно утайката от течността. Така че, ако кафето престои във френската преса твърде дълго, ще стане горчиво от накисването, тъй като водата все още е в контакт с утайката от кафето през мрежестия филтър. Препоръчваме да бъде изсипано в друга кана или голяма чаша.