Вашата количка е празна

Продължете с пазаруването

Как да намалим горчивината на кафето?

Как да намалим горчивината на кафето?

Кое прави кафето горчиво?

Кафето има естествен горчив вкус поради съдържанието на кофеин, но тази горчивина е само една част. Допълнителната горчивина в кафето може да дойде от различни източници, включително неправилно приготвяне на кафето ви, използване на нискокачествени зърна, оставяне на кафето да престои твърде дълго и дори смилане на зърната твърде фино! Приготвянето на кафе е цяла наука и ако не сте научили някои от триковете на занаята, може да пропускате пълноценните вкусове и вкусните нюанси, които кафето може да предложи!

 

Въпреки, че не можете да контролирате вкуса на кафе напитките, които купувате, има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че кафето, което приготвяте, излиза с перфектен вкус всеки път. В тази статия може да откриете няколко от най-добрите начини да приготвите вкусно кафе и да избегнете острия вкус в устата ви.

 

Защо кафето може да е прекалено горчиво?

Време: Най-честата грешка от всички е да оставите кафето да кисне твърде дълго. В момента, в който смесите мляното кафе и водата, то започва процеса на екстракция. Този процес е от ключово значение за приготвянето на страхотно кафе, но колкото по-дълго го оставите, толкова по-горчива ще стане напитката ви.

 

Големина на смилане: Както повечето любители на кафето знаят, винаги трябва да смилате кафеените зърна непосредствено преди варене, за да получите най-свежия вкус. Въпреки това, в зависимост от начина ви на приготвяне, може да мелите кафето си твърде фино. Например размера на кафето за френска преса и кафето за машина използват различен размер на смилане. 

 

Температура на водата: Въпреки, че може да изглежда интуитивно да оставите водата да заври, преди да я добавите към кафето, врящата вода е твърде гореща! Според Националната асоциация за кафе, трябва да варите кафето си с вода между 90º C и 95º C. Всичко по-високо ще започне да преварява зърната.

 

Качество на зърната: Ако сте се справили с всички фактори по-горе и чашата ви все още е твърде горчива, това може да се дължи на вашите зърна. Може да изглежда като незначителен детайл, но евтините кафеени зърна често са препечени или изгорени по време на процеса. Всичко това може да доведе до повече горчивина във вашето кафе, независимо колко добре го варите!

 

Как да се справим с тези проблеми?

След като идентифицирате основния проблем, причиняващ горчивото ви кафе, е време да отстраните проблема! Този процес може да изисква известно експериментиране и търпение от ваша страна, но резултатът е фантастично кафе.

Класическо

Деликатно Еспресо

100% Арабика
Цени от: 14.50  лв.
Традиционно

Златиста Крема

50% Арабика / 50% Робуста
Цени от: 11.90  лв.

Време

Ако сте открили, че оставяте кафето си да кисне твърде дълго, можете да опитате няколко различни метода, за да го поправите! Задайте таймер за около пет минути, докато кафето ви се накисва. След като кафето се накисне, филтрирайте утайката от кафето и съхранявайте горещото кафе в термо колба, за да поддържате топлина!

 

Разделянето на утайката и кафето може да ви позволи да пиете кафето си за по-дълги периоди от време, без да рискувате да направите прекалено екстрахирано кафе. Експериментирайте с различни времена за приготвяне на кафе, за да намерите любимата си дължина.

 

Размер на смилане

Както бе споменато по-горе, всеки метод за приготвяне на кафе работи най-добре с различен размер на смилане. Това е свързано с времето, през което водата и мляното кафе са в контакт помежду си, което ще се различава при различните методи.

 

Температура на водата

Ако кафето ви кипи, има голям шанс кафето ви да е изгоряло! За да избегнете тази често срещана грешка, или свалете кафеварката, преди да е завряла напълно, или използвайте термометър, за да проверите температурата, преди да го добавите към кафето.

 

Качество на зърна

Както казахме, евтиното кафе има горчив вкус по-често, и ако наистина искате първокласно кафе, трябва да инвестирате в първокласни зърна. Също имайте предвид, че сортът Робуста е с доста по-горчив вкус и съдържа повече кофеин! Печенето на зърната е деликатен процес, който изисква грижа и внимание.

 

Когато преминете от по-евтино кафе от магазина за хранителни стоки към прясно изпечени зърна, можете веднага да усетите разликата. Когато кафето е изпечено правилно, смляно и сварено, ще изпитате нюансирани вкусове на кафе, които не сте смятали за възможни, и може дори да преоткриете любовта си към напитката на първо място!

ОБИЧАТЕ ЛИ КАФЕ?

Разбирайте винаги първи за най-новите ни кафета, оферти, съвети за приготвяне, рецепти и новини от печене и произход.

С натискането на бутона Абонирай се вие се съгласявате да се регистрирате за получаване на имейли на Qze Coffee. Няма да споделяме вашите данни с никого и можете да се отпишете по всяко време.